Hai Assalamualaikum. harini aku nak share resepi dendenga daging yang aku buat masa bulan puasa haritu. Kira masih belum kategori berlapuk lagi lah kan?
Ni bukan aku google mana - mana gambar okey. :P memang dari air tangan dan titik peluh sendiri. cewahhh.
Sebelum sediakan bahan bahan. Kita bersihkan daging kemudian rebus sehingga empuk. Sementara tu bolehlah prepare untuk bahan - bahan lain :
Bahan A :
Cili kering 15 tangkai
Bawang merah 2 labu
Bawang putih 4 ulas
Bahan B
Jintan kasar satu sudu kecil
Kulit kayu manis 1
Bunga lawang 3 kuntum
Bahan C
Limau purut
Kicap
Gula merah
Garam
Air Asam Jawa
Bahan D
Garam
Kunyit
Maggi cukup rasa secubit
Bahan E
Cili masak merah
Bawang potong (bulat)
Daun bawang
Cara - cara :
Salaikan Bahan A sehingga kekuningan. Setelah selesai menyalai, kisarkan bahan A sehingga lumat.
Setelah selesai mengisar. Panaskan minyak untuk menumis, kemudian tumiskan bahan B bersama bahan A sehingga kekuningan. Dah anggaran kekuningan boleh masukkan kicap, daun limau purut, gula merah, garam, dan asam jawa . Sementara itu boleh sediakan bahan - bahan untuk menggoreng daging pula.
Setelah daging empuk, potong daging kepada kepingan yang lebar dan nipis supaya lagi mudah untuk meleperkan dan nampak lagi cantik gitteww. Dah selesai potong daging, tumbukkan, atau leperkan guna lesung batu je, dah nampak dia leper cantik, ok lah tu. Dah siap semua, bolehlah goreng daging tu. Aku goreng guna bahan-bahan D (garam, kunyit, maggi cukup rasa) dan boleh lah goreng.
Dah selesai menggoreng masukkan daging bersama paste yang kita sediakan. kalau nak sedap, biar lama atas dapur sambil masukkan air stok daging tadi. dah agak kering boleh angkat.
Siap! boleh hidang dan jangan lupa bahan E untuk hiasan atas daging dendeng tadi tuuu.
Comments
Post a Comment